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LDC SECTION: 1.09.02 (Definitions: Building, zoned height of)  
 
SUBJECT: Exemptions from Building Height Limitations 
 
INITIATED BY: Zoning Department Staff 
 
BACKGROUND/CONSIDERATIONS: The following language is contained within the 
definition of zoned building height referred to above: “Rooftop recreational space and accessory 
facilities are also exempted from the limitations established for measuring the height of 
buildings.”  The Code does not further define “recreational space and accessory facilities,” and a 
request for clarification of this language, with regard to the intent of the Code, has been received.  
 
DETERMINATION (CLARIFICATION): It is my determination that the language in question 
was intended to allow accessory uses which would not have the visual effect of increased 
building height, and refers to unenclosed, unroofed, and unairconditioned space for recreational 
use.  This would include such uses as tennis courts, sun decks, running tracks, gym and exercise 
equipment, and swimming pools or spas which are not raised above rooftop level.  The reference 
to accessory facilities would consist of those exceptions to height limitation identified in LDC 
Section 4.02.01.D.1 as infrastructure in support of the building, including structures which do not 
consist of air-conditioned, habitable space, such as those used to house equipment (pumps, 
condensers, generators, elevators, etc.).    
 
 
 
AUTHOR: Ross Gochenaur (for Susan Murray, AICP, Director, Department of Zoning & Land 
Development Review) 
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