
                 COLLIER COUNTY LAND DEVELOPMENT CODE STAFF CLARIFICATION 
 
                                   CURRENT PLANNING STAFF CLARIFICATION SC 98-004 
 
 
DATE: 28 October 1998 
 
LDC SECTION: Section 2.6.21 (Dock facilities), Division 6.3 (Definitions: “yard, waterfront)  
 
INITIATED BY: Planning staff as the result of a request for clarification from Customer Service 
Agents regarding measurement of structure setbacks and dock protrusions from seawalls   
 
BACKGROUND/CONSIDERATIONS: Section 2.6.21.1. of the LDC states that “…protrusions as 
well as extension of dock facilities are measured from  the property line, bulkhead line, shoreline, 
seawall, rip-rap line, or Mean High Water Line, whichever is more restrictive.”  Division 6.3, 
definition of “yard, waterfront”, states that “…open space…depth (is) measured from property 
line, bulkhead, shoreline, seawall, mean high water mark, access easement, whichever is the 
most restrictive.”  Seawall slabs are a minimum of .5 feet thick, and seawall caps a minimum of 
1.3 feet wide, allowing for over 1 foot variation in measurement, depending on which side of the 
seawall or cap is used to measure the setback, for structures on land, or protrusion, for docking 
facilities.    
 
DETERMINATION (CLARIFICATION): The measurement for both structures and docking 
facilities should be taken from the outer (water)  side of  either the seawall or seawall cap, as 
shown in the attached diagram.  
 
AUTHOR: Ross Gochenaur (for Robert J. Mulhere, AICP, Director,  Planning Services 
Department) 
 
THROUGH: Ronald F. Nino, AICP, Manager, Current Planning Section) 
 
cc: Johnnie Gebhart, Senior Customer Service Agent Supervisor 
            
           
            


